Diyafram vana akışkanın basıncına bağlı olarak açılıp kapanarak sızdırmazlık sağlayan vana modelidir. Membranlı vana olarak da bilinen diyafram vana birçok sektörde kullanılmaktadır. DN 15-400 anma çapı ve PN 10-40 anma basıncı aralığındaki modeller yüksek sızdırmazlık özellikleri nedeniyle müşteri memnuniyeti yüksek ürünlerdir.
Farklı malzemelerden üretilmeleri ve farklı bağlantı tipine sahip olmaları sayesinde diyafram vana kolaylıkla birçok boru hattına monte edilebilmektedir. Ada Vana diyafram vana modelleri, manuel, dişli kutulu, elektrikli ve prnömatik tahrik ünitesi olmak üzere farklı üniteye sahip şekilde üretilmektedir. Yurtiçi ve yurtdışı stoklarımız sayesinde çok kısa sürede vana taleplerinizi karşılayabilmekteyiz.
Diyafram Vana Nedir?
Diyafram vana, boru hattından geçen akışkanın basıncına bağlı olarak açılıp kapanarak akış hattının tahrip olmasını önleyen vanadır. Çift yönlü çalışabilmeleri bu vana modelinin en önemli avantajlarından birisidir. Düşük basınçlı uygulamalarda diğer vana tipleri yerine diyafram vana tercih edilir. Zor akışkanların güvenli bir şekilde kontrol altına alınabilmesi için önemli bir üründür.
Diyafram vanayı diğer vana tiplerine göre ayıran bir diğer özelliği ise ölü hacim barındırmamasıdır. Bunun yanı sıra kendiliğinden drenajı gerçekleştirir ve sızdırmazlık seviyesi oldukça yüksektir. Agresif sıvıların kullanıldığı sektörlerde diyafram vana kullanımı ön plana çıkmaktadır.
Diyafram Vana Çeşitleri
Diyafram vanalar malzemesine, bağlantı noktasına, tahrik ünitesine, membran tipine, kaplamasına göre çeşitlenir. Farklı proseslerde duyulan ihtiyaçlara göre Ada Vana olarak çok çeşitli diyafram vana imalatı yapmaktayız. Kaliteli malzemelerden üretilen diyafram vanalar sayesinde uzun yıllar akışkanlar güvenilir bir şekilde kontrol edilebilir.
Yaygın olarak kullanılan diyafram vana çeşitleri şöyledir:
- Paslanmaz Diyafram Vana
- PVC Diyafram Vana
- Weir Tip Diyafram Vana
Paslanmaz Diyafram Vana
Paslanmaz diyafram vana kolay kullanımı ve küçük hacmi sayesinde en çok tercih edilen diyafram vana çeşitlerinden birisidir. Çeşitli kimyasallar vanalarda korozyona sebep olduğundan, korozif uygulamalar olan tesisatlar için paslanmaz diyafram vana en doğru tercihtir. Çevresel faktörlerin ön planda olduğu sektörlerde paslanmaz diyafram vana kullanımı yaygındır.
Yüksek düzeyde yapılacak açma ve kapama işlemleri için de uygun bir yapıda yer alan paslanmaz vana, çevresel faktörlerin ön planda olduğu sektörlerde de dayanıklıdır. Dış tasarımı paslanmaz malzemelerden imal edilen vana tipi, fiyat performans açısından da tüm kimya tesislerinde sorunsuz bir kullanıcı deneyimi sağlamaktadır.
PVC Diyafram Vana
PVC diyafram vana mevcut kaplama malzemesi sayesinde kimyasallara karşı direnç sağlar. Korozyona karşı dirençli olan bu vanalar hafif olmalarından dolayı tesisatlara kolayca monte edilebilmektedir. PVC diyaframın aşırı sıkıştırılmasına engel olmak için ayarlanabilir hareket durdurucular kullanılabilmektedir.
PVC diyafram vana ısıya dayanıklıdır. Geniş ısı ve basınç aralıklarında sorunsuz bir şekilde çalışabilir. Korozif ve katı partiküllü sıvılarla birlikte yaygın bir biçime kullanılır. Flanşlı ve dişili olmak üzere farklı bağlantı opsiyonları vardır.
Weir Tip Diyafram Vana
Weir tip diyafram vanalar hem genel kullanım için hem de aşındırıcı akışkanlar için uygun bir vana tipidir. Hem manuel hem de otomatik aktüerlerle kullanılabilen bu vanalar sızdırmazlık performanslarıyla ön plana çıkarlar. Bakımı oldukça basit olduğundan prosesi yavaşlatmaz. Cepsiz tasarımı sayesinde hat sıvısının kirlenmesini önler.
Ada Vana Weir tip diyafram vanaları başta kimya tesisleri olmak üzere fermantasyon, gen araştırma gibi önemli alanlarda hizmet veren endüstriyel tesislerde sıklıkla tercih edilir. Dayanıklı yapısı sayesinde uzun yıllar kullanılabilmektedir.
Diyafram Vana Çalışma Prensibi
Diyafram vana çalışma prensibi, su basıncının diyaframda oluşturduğu baskıyı düzenlemek için açılıp kapanmasına bağlıdır. Membranlı vana olarak da tanınan bu vanalar uzaktan kumadan ile kontrol edilebilir. Diyafram vanada akışkanı diyaframın üst kısmına yönlendiren pilot isimli bir sistem bulunur. Pilot sistemi küçük akımlı pillerle bile çalışabilir.
Pilot sistemi sayesinde uzaktan kumanda ile valf açılıp kapatılabilir. Böylece suyun akışına yön verilmek istendiğinde diyafram vana devreye girer. Yalnızca akışın yönü için değil tamamen kesilmesi için de bu vanalar kullanılabilir.
Diyafram Vana Ne İşe Yarar?
Diyafram vana, akış hattının tahrip olmasını önler. Özellikle kimya endüstrisinde kullanılan bu vanalar, yüksek tahribatlı kimyasalların vana ve diğer elemanlara zarara vermemesi için tercih edilir. Vana içerisinde bulunan diyafram genellikle doğal kauçukü viton, hypalon gibi maddelerden yapılır. Bu sayede diyafram kimyasallardan zarar görmez.
Diyafram vanalar uzun ömürlüdür. Akışkan madde ile vana mekanizmasının teması engellendiği için uzun yıllara açma kapama görevini yerine getirebilir. Başka vana türleri aynı şartlar altında sızıntı oluşturabilirken diyafram vanada sızıntı olmaz. Bu da yüksek güvenlikli tesisat ortamı sağlar.
Başka vanaları tıkayan, aşındıran, kıran parçacıklı akışkanlar diyafram vanaya zarar veremez. Viskoz sıvalar çalışma mekanizmasının bulunduğu kaputun içerisinde giremez. Ayrıca vananın çalışmasını sağlayan yağlayıcıların da vanadan geçen sıvıyı kirletmesi mümkün değildir. Böylece uzun ömürlü ve kimyasal çalışmalar için uygun ortam oluşur.
Diyafram Vana Nerelerde Kullanılır?
Diyafram vana tehlikeli kimyasallar ve radyoaktif sıvılarla bile kullanılabildiğinden kullanım alanı çok geniştir. Sızdırmazlığın yüksek olması güvenli bir proses ortamı sağlar. Çalışma prensibinin ve özelliklerinin sağladığı avantajlar sayesinde birçok endüstriyel sektörün vazgeçilmezi haline gelmiştir. Diyafram vana kullanım alanları şöyledir:
- Deminarilize su sistemleri
- Korozif uygulamalar
- Kimya tesisleri
- Nükleer tesisler
- Kirli su ve hava uygulamaları
- Biyoteknolojik tesisler
- Gıda sektörü
- İlaç sistemleri
- Bira tesisleri
Diyafram Vana Fiyatları
Diyafram vanalar aşındırıcı ve korozif uygulamalara karşı dayanıklı vanalardır. Pek çok sektörde müşteri memnuniyetini sağlamayı başarmıştır. Ada Vana olarak pik, sfero, çelik ve paslanmaz çelik malzemelerden siparişe özel diyafram vana üretimi yapmaktayız. Uygun fiyatlı ürünlerimiz, sağladıkları avantajlarla birçok sektörde kendine yer bulmaktadır.
Size özel diyafram vana fiyatlarını öğrenmek için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz. Yurtiçi ve yurtdışı stoklarımız sayesinde diyafram vana taleplerinizi çok kısa sürede karşılayabilmekteyiz.
DİYAFRAM VANA BOYUTLARI
Flanşlı Diyafram Vana – Manuel | PN 10-40/Class 150-300 | DN 15-500/1/2″ – 20″ |
Flanşlı Diyafram Vana – Çift Etkili Pnomatik Aktüatörlü | PN 10-40/Class 150-300 | DN 15-500/1/2″ – 20″ |
Flanşlı Diyafram Vana – Tek Etkili Pnomatik Aktüatörlü | PN 10-100/Class 100-600 | DN 15-500/1/2″ – 20″ |
Dişli Diyafram Vana – Manuel | PN 10-40/Class 150-300 | DN 15-500/1/2″ – 20″ |
Dişli Diyafram Vana – Çift Etkili Pnomatik Aktüatörlü | PN 10-40/Class 150-300 | DN 15-500/1/2″ – 20″ |
Dişli Diyafram Vana – Çift Etkili Pnomatik Aktüatörlü | PN 10-100/Class 100-600 | DN 15-500/1/2″ – 20″ |