Emniyet Ventili

Emniyet Ventili
Malzemeler : Çelik, Paslanmaz Çelik, Bronz,
Bağlantı : Flanşlı, Dişli
Tahrik Ünitesi : Manuel
Sıcaklığı : (-200 °C) –( +550 °C)
Anma Çapı : DN 15 – 200 / 1”-4 “
Anma Basıncı : PN 16 – 40 / Class 150-300
Teklif Al

Emniyet ventili, basınçlı tank ve diğer tesisat sistemlerinin güvenli bir biçimde çalışması için kullanılan elemandır. Ayarlanabilir basınçlı ve membranlı özelliği sahip emniyet ventilleri sayesinde tesisatlardan akışkanlar güvenle geçmektedir. Porses güvenliğinden sorumlu olan emniyet ventili olası problemleri önlemektedir.

Table of Contents

    Emniyet Ventili Nedir?

    Emniyet ventili, boru hattındaki akışkanın basıncı belirli bir değerin üzerine çıktığında kontrollü bir şekilde akışkanı tahliye ederek basıncı düşüren vanadır. Tesisatın basınçtan olumsuz etkilenmemesi, akışkanın emniyet altında geçişinin yapılması için emniyet ventili kullanılır.

    Endüstriyel anlamda birçok sektörde kullanılan emniyet ventilleri, günlük hayatta en sık kombilerde karşımıza çıkar. Kombi sisteminin em önemli parçalarından birisi olan emniyet ventili, yüksek basınçtan dolayı tüm tesisatın zarar görmesini önler. Su basıncından dolayı oluşabilecek zararların önüne geçilir.

    Emniyet Ventili Çalışma Prensibi

    Emniyet ventili çalışma prensibi yay baskı kuvvetinin akışkan basıncıyla arasındaki dengeye bağlıdır. Tesisattaki akışkan basıncı yükselirse ventilin yay kuvvetini yener ve ventil açılmaya başlar. Emniyet ventili açıldıktan sonra akışkan tahliye edilmeye başlar. Akışkanın tahliye edilmesi sonucu, sistemdeki basınç ayar basıncına dönene kadar emniyet ventili açık kalır. Basınç düşüşü kapanma basıncına ulaştığında emniyet ventili diski tekrar kapanarak yerine oturur.

    Emniyet ventili sayesinde tesisattaki basınç farkı daima kontrol altındadır. Basın. Yükselmesi ve basınç düşmesi durumları emniyet ventili tarafından tespit edilebilmektedir. Sistemde en fazla ne kadarlık basınç olması isteniyorsa montaj esnasında ayar basıncı olarak belirlenmelidir.

    Emniyet Ventili Ne İşe Yarar?

    Emniyet ventili tesisatta bulunan akışkan basıncının belli bir değerin üzerie çıkması sonucunda akışkanın kontrollü bir biçimde tahliye edilmesini sağlar. Akışkan tahliye edilirken basınç tekrar olması gereken seviyeye döner. Böylece tesisatta bulunan tank, vana, motor, makine gibi elemanlar basınçtan dolayı zarar vermez. Emniyet ventili adından anlaşılabileceği gibi tüm sistemin emniyet altında çalışmasına yarar.

    Emniyet Ventili Kaç Bar Olmalı?

    Emniyet ventili kaç bar olması sorusuna yanıt verebilmek için sistemin özellikleri iyi bilinmelidir. Sisteme hangi akışkan kullanılıyor, sistemdeki hangi alet yüksek basınçtan etkileniyor tespit edilmelidir. Tesisatı çalışması için ihtiyaç duyulan basınç seviyesi kontrol edilmelidir. Tüm unsurlar değerlendirildikten sonra emniyet ventili kaç bar olmalı belirlenip ayar basıncı olarak ayarlanabilir.

    Emniyet Ventili Çeşitleri

    Emniyet ventili basınç söz konusu olan her boru hattına takılması gereken bir elemandır. Emniyet ventili sayesinde tesisatta bulunan basınca duyarlı araç-gereçler sorunsuz bir şekilde çalışırlar. Basınç yükseldiğinde ventil açılır ve basıncı dengeleyene kadar tahliye yapar. Tesisatlar için bu denli önemli olan emniyet ventilinin birçok çeşidi bulunmaktadır. En yaygın kullanılan emniyet ventili çeşitleri şöyledir:

    • Flanşlı Emniyet Ventili
    • Paslanmaz Emniyet Ventili
    • Gaz Emniyet Ventili
    • Termosifon Emniyet Ventili
    • Yaylı Emniyet Ventili
    • Buhar Emniyet Ventili
    • Yüksek Basınç Emniyet Ventili
    • Yay Dönüşlü Emniyet Ventili

    Flanşlı Emniyet Ventili

    Flanşlı emniyet ventili basınç içeren her tesisatta kullanılabilecek müşteri memnuniyeti yüksek bir üründür. Sistemdeki ani basınç yükselmelerini tespit ederek akışkanı seri bir şekilde tahliye eder. Farklı malzemelerden, özel boyutlarda ihtiyacınıza uygun flanşlı emniyet ventili üretmekteyiz.

    Basınç yükselişine karşı sistemi korumak ve süreci sorunsuz bir şekilde ilerletmek için flanşlı emniyet ventili öne çıka bir üründür. Hassas yapılarda kullanılabilmesi, bu ürünün kullanım alanlarını yaygınlaştırmıştır. Bu nedenle pek çok sektörde emniyeti sağlamak için falanşlı emniyet ventili kullanıldığı görülür.

    Paslanmaz Emniyet Ventili

    Paslanmaz emniyet ventili özellikle tank ve kazan sistemlerinde fazlasıyla önemli bir kullanıma sahiptir. Sıvı ve buhardan etkilenmeyen yapısı korozyona karşı dirençlidir. Bu sayede uzun yıllar boyunca kullanılabilmektedir. Paslanmaz emniyet ventilleri hem işlevselliği hem de dayanıklılığından dolayı kullanıcıların takdirini kazanmış bir üründür.

    Çevresel etkilerden dolayı emniyet ventilinin zarar görüleceği düşünülüyorsa paslanmaz emniyet ventili tercih edilmelidir. Kapalı devre ısıtma sistemlerinde, güneş enerjisi sistemlerinde ve kimyasal akışkana sahip tesislerde paslanmaz emniyet ventili güvenle kullanılabilir.

    Gaz Emniyet Ventili

    Gaz emniyet ventili, sistemlerde oluşan gaz basıncından dolayı tesisat elemanlarının zarar görmesini önleyen vanadır. Sistemdeki basınç belli bir düzeyin üzerine çıktığında gaz emniyet ventili otomatik olarak açılıp gaz çıkışı yapar. Gaz çıkışı sonucunda sistemdeki basınç azalır. Böylece sistemde yer alan hiçbir ekipman zarar görmez.

    Gaz emniyet ventili özellikle basınçlı tanklar ve buhar kazanlarında çok sık kullanılır. Emniyet ventilinin içindeki membran ısıya ve aşınmaya karşı dayanıklıdır. Böylece uzun yıllar arızalanmadan sistemi korumaya devam eder. Kazan ve tankların basınçtan dolayı patlamalarını önlemek için kesinlikle gaz emniyet ventili kullanılmalıdır.

    Termosifon Emniyet Ventili

    Termosifon emniyet ventili, termosifonun içindeki su kanama noktasına ulaştığında termosifonun patlamaması için su tahliye eder. Emniyet ventilinin tahliye ucundan atılan su sayesinde termosifonun içindeki kaynayan su azalır ve yerine soğuk su dolar. Böylece emniyet ventili termosifonun soğutmasında görev almış olur.

    Termosifon emniyet ventili şofben tesisatı, kalorifer kazanı ve tanklarda kullanılabilmektedir. Kazan ve tanklarda emniyeti sağlamak için oldukça önem arz etmektedir. İstenilen açma-kapama basıncına ayarlanabilirler.

    Yaylı Emniyet Ventili

    Yaylı emniyet ventili sahip olduğu yay mekanizması sayesinde sistemdeki akışkan basıncı yükseldiğinde karşı basınç uygulayarak basıncı düşürür. Yaylı emniyet ventili kullanılarak sistemdeki araç-gereçlerin yüksek basınçtan dolayı alacakları hasar önlenmiş olur. Yarıca sistemin duraksamadan çalışması yine emniyet ventili sayeside sağlanır.

    Yaylı emniyet vetilinin içerisindeki yay sistemi ayarlanabilir olduğundan istenilen basınca göre ayarlanabilmektedir. Bu nedenle yaylı emniyet ventili modellerine zaman zaman ayarlanabilir emniyet ventili denildiği de görülmektedir.

    Buhar Emniyet Ventili

    Buhar emniyet ventili, buhar basıncı oluşabilen tank ve sistemlerde basınç yükseldiğinde buhar salınımı yapan tesisat elemanıdır. Buhar emniyet ventili kullanılarak buhar basıncına karşı tüm tesisat kullanılabilir. Sistemin büyüklüğüne göre bazen bir emniyet ventili yetersiz olabilir; böyle durumlarda birden çok buhar emniyet ventili monte edilmelidir.

    Yay Dönüşlü Emniyet Ventili

    Yay dönüşlü emniyet ventili diğer emniyet ventillerinde olduğu gibi kontrol amaçlı kullanılır. Yay dönüş hareketi sayesinde riskli durumlarda yay hareketi ile kapalı veya açık konuma geçerek sistemi olması gerektiği konuma getirir. Gıda, kimya gibi sektörlerde güvenliği sağlamak amacıyla kolaylıkla kullanılabilir. 

    Yaylı emniyet ventilinde olduğu gibi yay dönüş sistemi manuel olarak ve otomatik olarak ayarlanabilir durumdadır, bu sayede sistemin ne zaman vana tarafından etkiye maruz kalacağını ayarlayabilir ve güvenliği sağlayabilirsiniz.

    Yüksek Basınçlı Emniyet Ventili

    Yüksek basınçlı emniyet ventili, kazan, tank ve diğer tesisatlarda basınç yükselmesinden kaynaklı arızalara karşı önlem almak amacıyla kullanılır. Proses içerisindeki basınç yükseldiğinde emniyet ventili açılıp akışkan tahliyesi yapar. Bu sayede içerdeki yüksek basınç düşer. Yüksek basınçlı emniyet ventili otomatik olarak devreye girdiğinden tesisatlar her zaman güven altındadır.

    Yüksek basınçlı emniyet ventili yüksek bar değerlerine dayanıklılık gösterebilen özel bir üründür. Sıcak su sistemleri, termal merkezler ve tank sistemlerinde yaygın şekilde kullanıldıkları görülür. Yüksek basıncı hızla düşürmesiyle öne çıkan bu ürün daha pek çok sektörün vazgeçilmezidir.

    Emniyet Ventili Nerelerde Kullanılır?

    Emniyet ventili, tesisatı yüksek basınçtan korumak amacıyla kullanılan elemandır. Tesisattaki basıncın aniden yükselmesinden dolayı tesisattaki cihazların zarar görmemesi isteniyorsa emniyet ventili kullanılır. Bu yönüyle rakibi bulunmayan özel bir üründür. Pek çok sektörde devamlılığı sağlamak için tercih edilir.
    Emniyet ventili kullanım alanları şöyledir:

    • Şofben
    • Kalorifer sistemleri
    • Sıhhi tesisat
    • Sıcak su sistemleri
    • Isıtma sistemleri
    • Termosifon
    • Güneş enerjisi sistemleri
    • Boyler sistemleri

    EMNİYET VENTİLİ BOYUTLARI

    Emniyet Ventilleri – Tam Kalkışlı
    PN 16 – 40/Class 150-300DN 15 – 200 / 1”-4 “
    Bronz Emniyet Ventilleri
    PN 16 – 40/Class 150-300DN 15 – 200 / 1”-4 “

    İLETİŞİM FORMU


    Adavana

    Tedarik ürünlerimiz arasında DIN –ANSI – API normlarında Sürgülü Vanalar , Glob Vanalar Kontrol Vanaları , Motorlu-Pnömatik-Hidrolik -Manuel Kumandalı vb çözümler yer almaktadır.

    ATÖLYE / DEPO

    phone_iphone0 226 461 50 57

    mailinfo@adavana.com.tr

    location_onDevletyolu altı mah. incirlik sk. marin çarşı sanayi sitesi b blok no:15/2 /27-28 Altınova / YALOVA

    MERKEZ OFİS

    phone_iphone0 224 441 44 46

    mailinfo@adavana.com.tr

    location_on100.Yıl Mah. Hakan Sepetçi Cad. No:3 Arkat Plaza A Blok Kat:1 Daire:9 NİLÜFER/BURSA Nilüfer/ Bursa