Endüstrinin en sık kullandığı vana tiplerinden birisi kelebek vanadır. (-50 °C) – (+560 °C) sıcaklık aralıklarında çalışmasıyla dikkat çekici bir üründür. Kelebek vana açma, kapama ve debi ayarlarında kullanılabilir. Farklı tipteki tesisatlara sorunsuzca entegre edilebilmesi için flanşlı, kaynak ağızlı ve dişli kelebek vana modelleri mevcuttur. Tahrik ünitesi bakımından ise kollu, elektrik aktüatörlü, pnömatik aktüatörlü, dişli kutulu, hidrolik aktüatörlü kelebek vanalar Ada Vana bünyesinde imal edilmektedir.
Kelebek Vana Nedir?
Kelebek Vana, sıvı, gaz, buhar, tanecikli veya viskoz gibi farklı tipteki akışkanların kontrol edilebilmesi için kullanılan vana çeşididir. Basit yapılı ve küçük hacimli olması nedeniyle sık tercih edilen bir vana çeşididir. Küçük hacimli olmasına rağmen basınçlı hava ve katı partikülleri barındıran akışkanlardan hasar almayarak işlevini sorunsuzca yerine getirir.
İki yönlü sızdırmazlık sağlayan kelebek vana, düşük basınç kaybıyla çalışır. Çok hızlı kapanmasıyla dikkat çeken kelebek vanalar küresel vanalardan bile daha hızlı açılıp kapanabilir. Farklı ekipmanlarla kolayca monte edilebildiğinden ek parçalarla çok daha işlevsel hale getirilmeye uygundur.
Kelebek Vana Çeşitleri
Küçük hacmi ve hafifliği nedeniyle her yere takılabilen kelebek vanaların birçok çeşidi vardır. Kelebek vana çeşitleri iki yönlü basınç farkına karşı sistemi korurlar. Yüksek sızdırmazlık özellikleriyle sistemin her zaman güvenle çalışmasına olanak sağlarlar. Açma, kapama ve debi ayarlamada sıklıkla kullanılan kelebek vana çeşitleri şöyledir:
- Wafer Tip Kelebek Vana
- Aktüatörlü Kelebek Vana
- Çift Flanşlı Kelebek Vana
- Paslanmaz Kelebek Vana
- Hidrolik Kelebek Vana
- Lug Tipi kelebek Vana
- Elektrik Aktuatörlü Kelebek Vana
- HP Performans Kelebek Vana
Wafer Tip Kelebek Vana
Wafer tip kelebek vana iki flaş arasına bağlanmış vana modelidir. Wafer kelebek vana çift yönlü basınç uygulayan akışkanların basınç farklarından sistemi korur. Yüksek sızdırmazlık sağlamasıyla da memnun bırakmaktadır. Tek yönlü akışla çalışan tesisatlarda ters yönden akışın geri dönmesinden korunmak isteniyorsa wafer tip kelebek vana kullanılması gerekir. Wafer tip kelebek vanaların tesisatlarında son hatlarına monte edilmesi kesinlikle tavsiye edilmez.
Aktüatörlü Kelebek Vana
Aktüatörlü kelebek vana sistemin otomatik açılıp kapanması için kullanılan kelebek vana çeşididir. Aktüatör sayesinde vana otomatik bir şekilde açılıp kapama özelliğine sahip olur. Aktüatör vananın üzerine monte edildiğinden aktüatörlü kelebek vana diğer kelebek vana çeşitlerinden daha büyük hacme sahiptir.
Ada Vana olarak aktüatör çeşidine göre elektirk aktüatörlü, pnömatik aktüatörlü, hidrolik aktüatörlü kelebek vanaları beğenilerinize sunmaktayız. Yüksek müşteri memnuniyetine sahip olan kelebek vanalarımız, birçok sektördeki tesisatın güvenliğini sorunsuzca sağlamaktadır.
Çift Flaşlı Kelebek Vana
Çift flanşlı kelebek vana hem düşük sıcaklıklar altında hem de yüksek sıcaklıklarda akışkanların kontrolünü sağlayabilmek için en doğru seçimlerden bir tanesidir. Hafif olmasından dolayı fazlasıyla beğenilen bu vana, kullanıcı deneyimi yüksek bir modeldir. Kelebek vanalar katı parçacıklı akışkanlar altında sorunsuzca çalışıyor olsa da çift flanşlı kelebek vanaların daha temiz ve nötr akışkanlarda kullanılması tavsiye edilir.
Paslanmaz Kelebek Vana
Paslanmaz kelebek vana, paslanmadan kaynaklı olarak çalışma sorunu yaşamadığından kimyasal akışkanların kullanıldığı sektörler için en ekonomik çözümlerden birisidir. Vana gövdesi paslanmaz olduğu için basınç değişimlerinden ve akışkan geri dönüşünden sistem korunur. Çevresel faktörlerden dolayı eskime veya aşınma olmaz. Bu da dış etkenlerden dolayı vananın bozulacağı kaygısı barındıran alanlara paslanmaz kelebek vana modelini ön plana çıkarır.
Hidrolik Kelebek Vana
Hidrolik kelebek vana tahrik işlemini hidrolik güç ünitesi yardımıyla yapar. Otomatik olarak çalıştığından hatta oluşan herhangi bir anormal durumda kendiliğinden devreye girer. Tesisat içerinde akış hızında yükselme olduğu fark edilirse hidrolik kelebek vana ayarlı olan maksimum hızın üzerine çıkılmasına izin vermez. Sistemi güvende tutmak için kendisini kapatır.
Lug Tipi Kelebek Vana
Bağlantı tipine göre kendi içerisinde ayrılan kelebek vanaların bir diğer çeşidi ise lug tipi kelebek vanadır. Lug tipi kelebek vana, 3 parçalı vana görünümüne sahiptir. Bu vana modelinde her flanş kedi cıvatasına sahiptir. Böylece vana onarılacağı zaman tesisatın kapatılması gerekmez.
Lug tipi kelebek vananın wafer kelebek vanaya göre önemli bir avantajı tesisatın sonunda da kullanılabilmesidir. Lug kelebek vanalar tesisatın her bölgesine mont edilebilirler. Bu vana modelini muadillerinde ayıran en önemli özelliği ise çok kolay bir şekilde açma kapama yapılabilmesidir.
Elektrik Aktuatörlü Kelebek Vana
Elektrik Aktuatörlü kelebek vanalar elektrik kesintilerine karşı manuel kullanım için de uygun olan, kapatıp açılmaya hazır vanalardır. Elektrik kesintilerinde manuel çalışmaya dönerken, tekrar elektriğin gelmesiyle kendiliğinden otomatik çalışma sistemine dönerler.
Gazların oransal kontrolünün yapılmasını da mümkün klan Elektrik Aktuatörlü kelebek vana, açılıp kapanan sistemlerde sıklıkla karşımıza çıkar. Sitemlerin elektriksel güvenliği açısından hayatı önem taşırlar.
HP Performans Kelebek Vana
Kelebek vanaların özellikleri sisteminizin güvenliğini ve sağlıklı çalışmasını sağlıyorsa ama çalışma şartları sınırdaysa veya vana tarafından karşılanamıyorsa HP performans kelebek vanalar imdadınıza yetişecektir. HP performans kelebek vanalar, diğer kelebek vanaların çalışamadığı, çalışsalar bile güvenlik sınırlarını zorladıkları sıcaklık ve basınç noktalarında kolaylıkla kullanılabilirler.
Tüm kelebek vana özelliklerini taşıyan HP performans kelebek vanalar, diğer vanaların aksine zorlu şartlarda çalışabilir ve sistemin güvenliğini sağlayabilirler. Günümüzde kimya ve petrol alanında sıklıkla tercih edilirler.
Kelebek Vana Çalışma Prensibi
Kelebek vana çalışma prensibi vana içerisinde yer alan diksin çeyrek tur dönmesiyle ilişkilidir. Kelebek olarak adlandırılan disk çeyrek tur döndürüldüğünde akışa dik hale gelir ve vana boşluğunu kapatır. Böylece vanada herhangi bir akışkan geçişi olmaz. Vana kapalı konumda olduğunda ise vana kolu çevrilerek disk akışla aynı yöne yönlendirilir. Akışkanın geçişine izin verilmiş olunur. Akışla aynı yönde olmasına rağmen açıkken bile disk, akış üzerinde basınç düşürücü etkiye sahiptir.
Yani kelebek vanaların çalışma prensibi çok basittir. İş tamamen diskin çeyrek turluk dönüşlerine bağlıdır. Çeyrek tur dönüş yapıldığından akış çift yönlü olabilir. Kelebek vanayla kontrol edilen bir tesisatta çift yönlü akışkan geçişi mümkündür.
Kelebek Vana Ne İşe Yarar?
Kelebek vana birçok farklı türde akışkanın kontrol altında tutulabilmesini sağlar. Sıvı, gaz gibi akışkanlar pek çok vana türüyle kontrol edilebilse de kelebek vanalar parçalı veya viskoz akışkanları da kontrol altında tutabilmektedir. Boyutları nedeniyle çok az yer kaplar ve hemen hemen her boru tipine yerleştirilebilir.
Kelebek vanalar sıklıkla sıcak su ve soğuk su tesisatlarının kontrolünde yer alır. Sızdırmazlık sağladığı için tesisatın güvenle işlemesine yarar. Basınçlı ve katı maddeler içeren akışkanların geçişine karşı da oldukça dirençlidir. Bu nedenle güvenilir bir tesisat ortamı oluşmasına yarar. Bakım ve kontrolleri yapılan kelebek vanalar uzun yıllar boyunca aynı tesisatın kontrolünü sağlayabilir.
Kelebek Vana Avantajları
Kelebek vana akışkanların kontrolünü sağlamak için en fazla tercih edilen vana çeşitlerinden birisidir. Sağlamış olduğu avantajlar nedeniyle kullanıcı memnuniyeti yüksek bir üründür. Teknik özellikleri ve çalışma prensibiyle muadillerine göre fark yaratmaktadır. Genel olarak kelebek vana avantajları şöyledir.
- Hacminin küçük olması sebebiyle az yer kaplaması
- %100 sızdırmazlık sağlaması
- Kullanımının kolay olması
- Yüksek sıcaklıklarda çalışabilmesi
- Kol mekanizması akışkanla temas etmediğinden
- kireçlenme oluşmaması
- Ters yönden gelen akışkanları kontrol edebilmesi
- Bakımının vana sökülmeden yapılabilmesi
Kelebek Vana Kullanım Alanları
Kelebek vana üstün sızdırmazlık özelliği, her iki yönde kullanılabilmesi sebebiyle güvenlik amaçlı en çok tercih edilene vana türlerinden birisidir. Az yer kaplaması sebebiyle kelebek vana boru hatlarına kolayca takılabilir. Basınç kaybının düşük olması kelebek vana kullanımını yaygınlaştıran bir diğer unsurdur. Kelebek vana kullanım alanları şöyledir:
- Gıda tesisleri
- Yangın söndürme sistemleri
- Su tesisatları
- Klima tesisatları
- Atık su tesisatları
- Kompresör hatları
- Gemi inşaatı sanayisi
- Gaz hatları
- Petrokimya sektörü
- Kimya sektörü
- Arıtma merkezleri
- Enerji istasyonları
- Isıtma-soğutma hatları
Kelebek Vana Ölçüleri
Küçük hacimli ve hafif olmaları sebebiyle tüm tesisatlarda kendine yer bulan kelebek vanalar çeşitli ölçülerde üretilmektedir. Kelebek vana ölçüleri DN, CL, PN değerinden oluşmaktadır. Ada Vana tarafından üretimi yapılan tüm kelebek vanalar standart ölçülere uygundur. Kelebek vana ölçüleri şöyledir:
Kelebek Vana- LUG Tipi – Çelik Döküm | PN 16-40 CL150-CL600 | DN 50-600 |
Kelebek Vana – LUG Tipi | PN 6-16 CL150-CL600 | DN 350-600 |
Kelebek Vana – LUG Tipi | PN 6-16 CL150-CL600 | DN 700-1200 |
Kelebek Vana – LUG Tipi – Volanlı | PN 6-16 CL150-CL600 | DN 50-300 |
Tri-Ex-Kelebek Vana – Dövme Çelik | PN 10-40 CL150-CL1500 | DN 80-900 |
Tri-Ex-Kelebek Vana – Dövme Çelik | PN 63 CL150-CL1500 | DN 80-900 |
WAFER Kelebek Vana – Çelik | PN 16-40 CL150-CL300 | DN 50-600 |
WAFER Kelebek Vana | PN 6-16 CL150-CL300 | DN 350-500 |
WAFER Kelebek Vana | PN 6-16 CL150-CL300 | DN 600-1000 |
WAFER Kelebek Vana – Volanlı | PN 6-16 CL150-CL300 | DN 50-300 |
Kelebek Vana Fiyatları
Sahip olduğu özellikler sayesinde kelebek vana kullanıcılara birçok avantaj sağalmaktadır. Kullanımı oldukça rahattır ve kolaylıkla her sisteme dahil edilebilir. Farklı malzeme, bağlantı ve tahrik ünitesi tipinde üretildiğinden birçok boru hattında kullanımı mümkündür.
Bizimle iletişime geçerek fiyat performansı çok yüksek olan kelebek vanaları uygun fiyata temin edebilirsiniz. Yurt içi ve yurt dışı stoklarımız sayesinde toplu sipariş taleplerini en hızlı şekilde karşılayabilmekteyiz.
Kelebek Vana Ağırlıkları
Vanaların performansları çalıştıkları tesisatlara olan uyumlarıyla doğrudan ilişkilidir. Kelebek vanaların hangi tesisatlarda daha verimli çalıştığından bahsetmiştik ama sadece çalışma prensibi çalışmanın kalitesinde önemli rol oynamaz. Aynı zamanda vananın fiziksel olarak tesisata ve sisteme uygun olması da oldukça önemlidir. Adavana olarak ürettiğimiz vanaları sistemlere uygun olacak şekilde üretmeye ve kullanıcı isteğine göre tamamen özel olarak üretme nedenlerimizden birisi de bu önemdir.
Kelebek vanaların ağırlıkları ve büyüklükleri çalıştıkları sistem adına önemli bir faktördür. Ölçüleri hakkında daha önce bilgi verdiğimize göre ağırlıklarına göz atmamız gerekecek. Kelebek vanalar kendilerini taşıyabilecek sistemlerde kullanıcıyı amacını ulaştırabilir. Kelebek vananın yapı malzemesi de bahsettiğimiz duruma uygun olacak şekilde üretilmelidir. Örneğin; ağır vanaları taşıyacak güçte olmayan tesisatlara hafif bir kelebek vana modeli olan pirinç vana tercih edilebilir. Vana ağırlığının önemli olmadığı prosesler içinse dövme çelik kelebek vana kullanılabilir.
Neden Kelebek Vana Tercih Etmelisiniz?
Kelebek vanalar çalışabildikleri basınç ve sıcaklıklar düşünüldüğünde alanındaki en hafif vanalar arasındadırlar. Diğer valflere nazaran çok daha az yer kaplayan kelebek valfler kullanıcı açısından da kullanımı oldukça basit bir yapıya sahiptirler. Daha önce vana kullanmamış birisi bile kelebek vanaların çalışma mantığını kolaylıkla anlayabilir ve valfi kullanabilir.
- Sızdırmazlığı en iyi olanlar arasındadırlar,
- Özelleştirilebilir yapıları vardır,
- Yüksek basınçlara dayanabilirler,
- En hafif vanalar arasındadırlar
- Yüksek sıcaklıklara dayanabilirler ve
- Farklı alanlarda kullanılabilirler
Kullanılacakları yere, tesisata göre, içerisinden geçecek maddeye göre kolaylıkla özelleştirilebilir olmalarıyla da kelebek ventiller diğer vanalara nazaran çok daha popüler durumdadırlar. Klapeler arasında en çok tercih edilenlerden olmasına hiç şaşırmadan, ihtiyacınızı karşılayan kelebek klape için Adavana'yla iletişime geçebilirsiniz.