Çek Vana

Çek Vana (ÇekValf)
Malzemeler : Çelik, Paslanmaz Çelik, Bronz , Diğer Malzemeler
Bağlantı : Flanşlı, Kaynak Ağızlı, Dişli
Tahrik Ünitesi : Volan, Dişli Kutulu, Elektrikli, Pnömatik, Hidrolik
Sıcaklığı : (-50 °C )–(+560 °C)
Anma Çapı : DN 50 – 1200 / ½” – 32”
Anma Basıncı : PN 6 – 320 / CL150-CL2500 150LB / 300LB / 600LB / 800LB / 900LB / 1500LB / 2500LB
Teklif Al

Vana sistemleri her sektörün vazgeçilmezi endüstriyel çözümlerdir. Çek vana yani bir diğer adıyla çekvalf modelleri akışkan kontrolü için sıkça tercih edilen vana tipidir. Farklı sıcaklık ve basınç değerlerinde uyumlu bir şekilde çalışması çek vanayı ön plana çıkaran özelliklerinin başında gelir. Kullanılacağı sisteme göre çeşitli malzemelerden üretilmiş gövde yapısına sahiptir.

Table of Contents

    (-50 °C) – (+560 °C) aralığında çalışan sistemlerde çek vana en güvenilir vana çözümlerinden birisidir. Sahip olduğu diğer özelliklerle de sektörde çok talep gören çekvalfleri Ada Vana olarak son teknolojiye uygun biçimde üretmekteyiz. Maksimum güvenlik ve kolay kullanıma sahip çek vana sahibi olmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

    Çek Vana Nedir? Çekvalf Nedir?

    Çek vana bilinen diğer adıyla çekvalf, akışkanların tek yönlü geçişine izin veren, geri dönmelerine imkan sağlamayan kontrol vanasıdır. Çek vana sayesinde sistemler daha verimli bir şekilde çalışır. İşletme emniyeti yüksek olan bu valf modeli gerekli durumlarda komplike armatürlerin yerine de kullanılabilir.

    Çekvalfin çalışması basınç farkına dayanır. Vana açılmak istendiğinde giriş basıncı, vana çıkış basıncından yüksek olmalıdır. Eğer vana çıkış tarafı basıncı vana giriş tarafı basıncından yüksek olursa çekvalf kapanır. Tek yönlü valf olan çekvalf, sistemde ters yönlü akışa izin vermez; böylece makine, pompa gibi donanımların arızalanmasının önüne geçilmiş olur.

    Çekvalf Çeşitleri Nelerdir? Çekvana

    İçinden geçen akışkanın tek yönde akmasına izin verip geriye dönmesine engel olan çekvalf, farklı sistemlerde birçok amaçta kullanılır. Bu nedenle farklı sistemlere uygun birçok çekvalf çeşidi mevcuttur. Çek vana çeşitleri malzeme türüne, bağlantı tipine, tahrik ünitesi tipine göre farklılıklara sahiptir. Genel olarak sık tercih edilen çekvalf (çekvana) çeşitleri şöyledir:

    • Yangın çek vana
    • Baskı yaylı çek vana
    • Çalpara çekvalf (swing çek vana)
    • Çift klapeli çek vana
    • Disko çekvalf
    • Dişli çek vana
    • Flanşı çekvalf
    • Pnömatik çekvalf
    • Paslanmaz check vana
    • Wafer çek vana
    • Dual Çek Vana

    Yangın Çek Vana

    Yangın söndürme sistemlerinin bozulma nedenlerinin başında ters yönde gelen su akışı vardır. Su akışının ters yönden aktığında yangın sisteminde yer alan ekipmanlar hasar alır. Yangın çek vana, akışın yalnızca belirlene yönde akmasına müsaade ettiği için ters yönden akış olmaz ve yangın sistemi sorunsuzca çalışır. Böylece dış ortamda kullanılan yangın söndürme sistemlerinde aksaklık yaşanmaz.

    Yangın çekvalf, yangın söndürme sistemlerinin olmazsa olmazıdır. Sistemin güvenilir bir şekilde çalışması ve ayrıca maliyetten tasarruf sağladığı için yangın çek vana kullanımı oldukça yaygındır. Ayrıca yangın çekvalfi, yangın tesisat pompalarının dolum ağızlarında alarm vanası olarak da kullanılabilmektedir.

    Baskı Yaylı Çek Vana

    Baskı yaylı çek vana modelleri korozyona son derece dayanıklı olarak üretilirler. Akışı hızlı bir şekilde kesebilmesi bu vana tipinin en önemli avantajlarından birisidir. Düşük sıcaklık ve basınçta sızdırmazlık sağladığından tam güvenlik istenen proses sistemlerine uygundur.

    Dikey yönlü olarak monte edilmesi gereken bir çek vanaya ihtiyaç varsa baskılı yaylı çek vana tercih edilmesi gerekir. Yaylı yapısı sayesinden yerçekimi ve geri akış basıncı baskılı yaylı çek vananın çalışmasını olumsuz etkilemez. Yaysız çekvalf modelleri dikey yönde baskı yaylı modeller kadar efektif çalışamazlar.

    Çalpara Çekvalf (Swing Çek Vana)

    Çalpara çekvalf, uzun süreli ömrü ve kolay kullanımından dolayı birçok sektörün en fazla tercih ettiği çek vana çeşitleri arasında yer alır. Çalpara çekvalf, akış yönündeki tüm geçişlere olanak sağlarken ter yönden gelen herhangi bir akışın sisteme dahil olmasının önüne geçer. Kendi ağırlık mekanizması ile kapanabilir.

    Çalpara çekvalfin çalışma yapısı onu en yaygın kullanılan valflerden birisi haline getirmiştir. Birçok sektörde, farklı akışkan proseslerine sorunsuz bir şekilde kontrolün sağlanmasına yarar. Özellikle pompa sistemlerinde pompa devre dışı kaldığında geri akışı önlemek için çalpara çekvalf, diğer bir adıyla swing çek vana kullanılabilir.

    Çift Klapeli Çekvalf

    Çift klapeli çekvalf, geri akışı otomatik olarak önlemek konusunda oldukça yüksek performans gösterdiğinden her geçen gün kullanımı daha da yaygınlaşana vana çeşitlerinden birisidir. Özellikle pompa çıkışlarında çift klapeli çekvalfin özelliklerinden faydalanılır.

    Fiyat/performans karşılaştırılmasına bakıldığında farklı tesisatlarda çalışması beğenilen bir vanadır. Düşük ağırlıklı olması birçok tesisatta yer alabilmesini sağlar. Rafineri, petrokimya, gaz, su sistemlerinde kullanımında müşterilerimiz memnun kalmıştır.

    Disko Çekvalf

    Disko çekvalf akışkanın yönünü belirleyen emniyet vanası çeşitlerindendir. Disko çekvalf kullanılan bir tesisatta akışkanın geri dönmesi mümkün değildir. Çünkü bu valf diğer çek vana çeşitleri gibi akışkanın yalnızca istenilen yönde ilerlememesine izin verir; ters yönden gelen akışkanlara izin vermez.

    Ters yönden gelen akışkanlar durdurulduğundan diğer tesisat elemanlarının bozulması önlenerek tasarruf sağlanır. Üretim hatlarında akışkanların içerisinde yabancı madde karışmasını önlem olur. Disko çek vana sıvı, gaz, buhar ve diğer birçok akışkan türüyle çalışabilmektedir.

    Dişli Çek Vana

    Çek vanaların tesisatlara kolayca monte edilebilmesi için farklı bağlantılı tiplerie sahip çeşitleri vardır. Bunlardan birisi de dişli çek vana modelidir. Dişli çek vanalar dişli bağlantı noktaları sayesinde istenilen sisteme monte edilebilir. Vananın sorunsuzca çalışabilmesi için tesisatta uygun alanın açılması çok önemlidir.

    Dişli çekvalfler sayesinde akışkanların tek yönden akması sağlanır ve ters yönden herhangi bir şey tesisata giremez. Böylece tesisat geri gelen akıştan korunmuş olur. Dişli çek vananın farklı malzemelerden üretilmiş olanları vardır.

    Flanşlı Çekvalf

    Flanşlı çekvalf yapısından dolayı birçok sektörün tercih ettiği çek vana çeşitlerinden birisidir. Flanşlı çekvalflerin diğer valf modellerine göre avantajı baplanmış olduğu boru hattında kırılma olduğunda konteyner içeriğini kaçmaktan koruyan valftir. Yüksek miktarda akış olan tesisatlarda flaşlı çek vana tipleri çok sık kullanılır.

    Akış yönü aniden değiştiğinde veya akış kesildiğinde flanşlı çekvalf otomatik olarak kapanır. Bu nedenle basınçlı tanklarda, pompa tahliye noktalarında güvenliği sağlamak için gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Çok fazla yer kaplamadığından birçok boru hattına bağlanabilir.

    Pnömatik Çekvalf

    Pnömatik çekvalf otomatik açılıp kapanma özelliğine sahip çek vana çeşididir. Hava akışından kaynaklı olarak vananın minimum basıncı oluşursa vana kendiliğinden açılır. Akış kesildiğinde ise otomatik olarak kapanma özelliğine sahiptir. Herhangi bir vana kolu, operatör veya elektrik gerektirmeden kendi kendine çalışabilen mekanizması vardır.

    Pnömatik çek vanalar basınç pompalarında, buhar hatlarına, soğutma sistemlerinde, HVAC sistemlerinde, ev ısıtma sistemlerinde, damla sulama sistemlerine sıklıkla kullanılır. Pnömatik çekvaller akış ve bypass uygulamaları için sıklıkla tercih edilir.

    Paslanmaz Çekvalf

    Paslanmaz çekvalf, ters yönden akışın kesilmesi istenilen sistemlerde uzun ömürlü kullanım sunabilmesi için en çok tercih edilen çek vana çeşitlerindendir. Üretildiği maddeden dolayı paslanmaz yapıda olan bu vanalar çevresel aktörlerde etkilenmeden uzun yıllar kullanılabilirler.

    Geniş sıcak aralıkları ve basınç değerlerinde sorunsuz bir şekilde akışkan geçişini kontrol altına alır. Birçok tesisata monte edilebilmesi için farklı anma çapında paslanmaz çekvalf üretimi mevcuttur. Böylece taşınan akışkanın türünden bağımsız olarak istenilen her sektörde kullanılabilmesi mümkündür.

    Wafer Çek Vana

    Wafer çek vana iki flanşın arasında tutturulmuş bir dişten oluşur. Diskin ortasında yer alan delik cıvata ve küçük bir daire ile kapatılır. Cıvataya bağlı olan bu küçük daireye çalpara adı verilir. Bu nedenle wafer çek vana, çalpara çek vana olarak da adlandırılır. Akışkanın basıncına göre 90 derece açıyla hareket edebilme kabiliyeti mevcuttur.

    Wafer çek vananın çeşitli sektörlerde kullanımı mevcuttur. En yaygın kullanımı ise yangın söndürme sistemleridir. Yangın söndürme sistemlerinde ters yönden gelen akışı hızla kontrol altına alması sebebiyle öne çıkar. Yine sıcak ve soğuk hava sistemlerinde yüksek memnuniyette çalıştığı görülür.

    Dual Çek Vana

    Dual çek vanalar geri akışı önlemek için tasarlanmış çekvalf çeşitidir. Dual çek vanaların kullanım alanı olarak gazlar ve temiz sıvılar için önerilir. Diğer maddenin çeşitlerinde sızdırma yapma potansiyeline sahiptir. 

    Çekvalf Çalışma Prensibi

    Çelvalf çalışma prensibi tek yönlü akışı sağlamak üzere kurgulanmıştır. Tek yönde hareket edebilen menteşe ile tutturulmuş disk akışkanın gelmesine göre açıklık oluşturur. Akışkan beklenen yönden akışını yaparken disk açılır ve akışkanın geçmesine izin verir. Ters yönde bir akış olduğunda ise disk aşağı doğru kapanıp akışkan geçişini durdurur.

    Çekvalfler tek yönlü çalışma prensiplerinden dolayı “tek yönlü vanalar” veya “geri dönüşsüz vanalar” olarak da adlandırılırlar. Birçok sektörün vazgeçilmezi olan çekvalfleri Ada Vana kalitesiyle temin edebilirsiniz. Yurt içi ve yurt dışı stoklarımız sayesinde ihtiyaç olan tüm çekvalf modellerini hızla teslim etmekteyiz.

    Çekvalf Ne İşe Yarar?

    Çekvalf sıvı ve gazlar için tek yönlü akış sunduğu için yüksek emniyetli akışkan geçişi saplar. Bu nedenle hem endüstri hem de ev tipi ürünlerde kullanımı tercih edilir. Tesisattan akışın istenilen yönde geçişine izin verip verimli bir taşıma ortamı sağlar. Akışkanın geri dönmesini engellediği emniyet vanası olarak tesisatın önemli bir parçasıdır.

    Çekvalf Nerelerde Kullanılır?

    Çekvalf, bilinen diğer adıyla çek vana akışkanların tek yönlü geçişine izin verilen vanadır. Oldukça kullanışlı ve uygun fiyatlı bir vana modeli olduğundan birçok sektör ve alanda tercih edilir. En yaygın olarak çekvalf kullanım alanları şöyledir:

    • Su tesisatları
    • Yangın sistemleri
    • Sıhhi tesisatlar
    • Pompalar
    • Sulama
    • Fiskiye
    • Samla sulama
    • Ev ısıtma sistemleri
    • Kimya sektörü
    • Elektrik santralleri
    • Havalandırma sistemleri
    • Klima sistemleri
    • Soğutucu sistemler
    • Atık su ve kanalizasyon
    • Gıda sektörü
    • Demir çelik sektörü
    • Tekstil sektörü

    Çek Vana (Çekvalf) Ölçüleri

    Kontrol vanası olarak kullanılan çek vanaların işlevini sorunsuz bir şekilde yerine getirebilmesi için monte edildiği tesisata uygun olması gerekir. Bu nedenle çek vana seçimi yapacak olanlar çek vana ölçülerine bakarak seçimini yapmalıdır.

    Çek Vanalar – Pik Döküm
    PN 16        CL150-CL2500DN 40-300
    Çek Vanalar- Dövme Çelik
    PN 100      CL150-CL2500DN 50-250
    Çek Vanalar- Dövme Çelik
    PN 250      CL150-CL2500DN 50-300
    Çek Vanalar- Dövme Çelik
    PN 320      CL150-CL2500DN 50-300
    Çek Vanalar- Dövme Çelik
    PN 16         CL150-CL2500DN 40-250
    Çek Vanalar- Dövme Çelik
    PN 25         CL150-CL2500DN 40-250
    Çek Vanalar- Dövme Çelik
    PN 40         CL150-CL2500DN 40-250
    Çek Vanalar- Dövme Çelik
    PN 63          CL150-CL2500DN 40-250
    Çek Vanalar- Paslanmaz Çelik
    PN 16-40    CL150-CL2500DN 15-300
    Çek Vanalar- Pik Döküm- Sfero Döküm
    PN 16           CL150-CL2500DN 15-300
    Çek Vanalar – Lift Tipi – Dövme Çelik
    PN 16-40     CL150-CL2500DN 15-50
    Çek Vanalar – Lift Tipi – Dövme Çelik
    PN 63-160    CL150-CL2500DN 15-50
    Çek Vanalar – Lift Tipi – Dövme Çelik
    PN 250          CL150-CL2500DN 15-125
    Çek Vanalar – Lift Tipi – Dövme Çelik
    PN 320        CL150-CL2500DN 15-125
    Çek Vanalar – Lift Tipi – Dövme Çelik
    PN 16-40      CL150-CL2500DN 15-300
    Çek Vanalar – Lift Tipi – Dövme Çelik
    PN 63-160     CL150-CL2500DN 50-200
    Dual Klapeli Disk Çek Vana
    PN 6-16         CL150-CL2500DN 50-1200
    Dual Klapeli Disk Çek Vana
    PN 25-40        CL150-CL2500DN 50-1200
    Dual Klapeli Disk Çek Vana
    PN 63-160       CL150-CL2500DN 50-800
    Wafer Tip Disk Çek Vana
    PN 25-40         CL150-CL2500DN 50-1000
    Wafer Tip Disk Çek Vana
    PN 6-40            CL150-CL2500DN 15-100
    Wafer Tip Disk Çek Vana
    PN 6-40            CL150-CL2500DN 125-200
    Wafer Tip Disk Çek Vana
    PN 63-160        CL150-CL2500DN 15-100

    Çekvalf Fiyatları

    Çekvalfler çok çeşitli sektörlerde, farklı tiplerdeki akışkanların taşınmasından sorumlu tesisatlarda kontrol elemanı olarak yer alırlar. Farklı boru hatlarına uyum sağlayabilmesi için Ada Vana olarak çeşitli malzemelerden, farklı bağlantı tipinde, farklı anma çapı ve basıncında çek vana üretimi ve ithalatı yapmaktayız.

    Son teknoloji mühendislikle geliştirilmiş olan çekvalfleri uygun fiyatlara sahip olabilirsiniz. Tesisatlarınız için uygun fiyatlı çözümler arıyorsanız hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz veya sadece çekvalf ürünleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için profesyonel ekiplerimizden destek alabilirsiniz.

    İLETİŞİM FORMU


    Adavana

    Tedarik ürünlerimiz arasında DIN –ANSI – API normlarında Sürgülü Vanalar , Glob Vanalar Kontrol Vanaları , Motorlu-Pnömatik-Hidrolik -Manuel Kumandalı vb çözümler yer almaktadır.

    ATÖLYE / DEPO

    phone_iphone0 226 461 50 57

    mailinfo@adavana.com.tr

    location_onDevletyolu altı mah. incirlik sk. marin çarşı sanayi sitesi b blok no:15/2 /27-28 Altınova / YALOVA

    MERKEZ OFİS

    phone_iphone0 224 441 44 46

    mailinfo@adavana.com.tr

    location_on100.Yıl Mah. Hakan Sepetçi Cad. No:3 Arkat Plaza A Blok Kat:1 Daire:9 NİLÜFER/BURSA Nilüfer/ Bursa